
Meclis’in bu haftaki “nefret mesaisi” çok yoğundu. LGBTİ+’ları hedef göstermeden söze katmayı başaran sadece HEDEP milletvekilleri oldu.
Bu hafta LGBTİ+’lar, Aile ve Gençlik Fonu’nun kurulmasına ilişkin kanun teklifi ile RTÜK ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında Meclis çatısında sıklıkla anıldı. Yaşamlarını doğrudan ilgilendiren bu başlıklara LGBTİ+’lar dahil edildi edilmesine; ancak temel insan haklarından faydalanması gereken gruplar olarak değil, engellenmesi gereken bir suç örgütü gibi...
MECLİSİN LGBTİ+ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA
Bu hafta iktidar vekillerinin “nefret mesaisine”, dağılmış Millet İttifakı bileşeni Saadet Partisi de katıldı. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin “Biz LGBT kavramına karşıyız” diye partisinin pozisyonunu belli ederken; Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez ise LGBTİ+ kimlikleri, İsrail’in işlediği suçları güçlendiren bir faktörmüşçesine AKP’nin dış siyasetini eleştirmek için alet etti.
AKP ve MHP cephesinde değişen bir şey yoktu: LGBTİ+’lar, bu hafta yine “foncu”, “aileye karşı tehdit”, “sapkın”, “yoz”, “cinsiyetsiz toplum” ajandası olan bir örgüt gibi suçlulaştırıldı ve damgalanmaya maruz bırakıldı.
13-19 Kasım tarihleri arasında LGBTİ+’lardan hak temelli bahseden sadece HEDEP (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi - Eski adıyla Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi) milletvekilleri oldu. Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk Özen ve İstanbul Milletvekili Özgül Saki’nin yanı sıra Meclis Başkanvekilliği yapan Sırrı Süreyya Önder, LGBTİ+’ların suçlulaştırmasına karşı ayrımcılık karşıtı söylem üretti.
14 Kasım, Genel Kurul
Aile ve Gençlik Fonu’nun gündem edildiği Genel Kurul’da AKP’li Eyyüp Kadir İnan, siyasi partilerin politikalarından haberi yokmuşçasına, eğer LGBTİ+’ları desteklemeye yönelik bir kaynak yaratılsaydı koşulsuz destek alacağını iddia etti. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, LGBTİ+’larla birlikte anılmaktan rahatsız olup karşı çıktı ve “Biz, LGBT kavramına karşı çıkarız” diye övündü. İtirazın üzerine AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta söz aldı ve Eyyüp Kadir İnan’ın kürsüdeki LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini, ifade özgürlüğüne sığınarak savundu.
AKP İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan:
“‘Aile ve Gençlik Fonu'nu gençlere armağan edelim.’ dedik; ama üzülerek söylüyorum ki bir genç olarak, bu Parlamento’nun genç bir üyesi olarak ‘hayır’ diyen partiler oldu. Şimdi söyleyin, bugün gençlerin yanında mısınız, değil misiniz? Şayet bu Fon -biraz önce Cumhuriyet Halk Partili hatibin belirtmek istediği gibi- Aile ve Gençlik Fonu değil de LGBT ve türevlerine destek veren bir fon olsaydı ‘evet’ oyu için şuraya sıraya geçmiştiniz. Ayrıca bizim LGBT ve türevlerine vereceğimiz hiçbir destek bu fonda olmayacak.”
Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin: “Şimdi, bir de ifade kullandı, gerçekten talihsiz bir ifade kullandı. ‘Gençlerle ilgili bir şey olduğunda karşı çıkarsınız ama LGBTİ’yle ilgili bir şey olursa burada sıraya girersiniz.’ gibi çok talihsiz bir açıklama yaptı.”
AKP Ankara Milletvekili Osman Gökçek: “CHP’yi siz desteklersiniz, LGBTİ’yi desteklersiniz.”
İsa Mesih Şahin: “Biz LGBT kavramına da karşı çıkarız, gençlerimizle ilgili her türlü olumlu şeye de destek veririz arkadaşlar. Yeter ki ikna edilsin, yeter ki buradan soyut ifadelerle değil, somut, gençlerle ilgili ne yapacağımız tatmin edici bir şekilde anlatılsın. Ben arkadaşımızın konuşma tarzını, ayrıştıran konuşma tarzını yadırgadığımızı ifade ediyorum.”
AKP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta: “Sayın Başkan, kürsüde konuşan bir genç milletvekili olunca ne hikmetse hocalarımız, yaşı büyüklerimiz hemen milletvekili olmasına rağmen had bildirmeye kalkıştılar; bir kere en büyük hata burada yapıldı. Eyyüp Kadir İnan veya Zehra veya Zeynep hiç fark etmez, hepsi de en az hocamız kadar bu kürsüde istedikleri gibi konuşma haklarına sahipler, “saygısızla” suçlamak bile yakışmıyor. Sadece genç olduğu için saygısızla suçlayarak bir had bildirme çabası görüyoruz. Artık bu üstenci tavırdan vazgeçilsin. Buraya milletvekili olarak gelmiş yaşı genç ise kimse kalkıp ona ne konuşacağını öğretme haddinde değildir. Bu yüzden İsa Bey de CHP'nin avukatlığını yapıyor. Bırakın kendi Grup Başkan Vekilleri var LGBT’yle ilgili ne düşünüyorlarsa onlar söylerler. Çok açık ve net bir cümle ve ifade kullandığı için, genç bir milletvekili olan ve konuşmasından dolayı İzmir Milletvekilimiz Eyyüp Kadir İnanı ben tebrik ediyorum.”
AKP Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz:
“Dinamik ve genç nüfus yapısının korunması ve evlenecek gençlerin desteklenerek aile kurumunun temellerinin sağlamlaştırılması, gelecek nesillerin sağlıklı aile ortamında hayata hazırlanması ve toplum refahının devamının sağlanmasıyla Türk aile yapısı daha da güçlenecektir. Bu kapsamda, fonun kaynaklarının aile müessesesinin korunması ve güçlendirilmesi, gençlerin evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine kurulmasının sağlanması, gençlerin ve ailelerin sosyal risklere karşı korunması, gençlerin gelişimine ve girişimlerine destek verilmesi için kullanılması öngörülmektedir.”
15 Kasım, Genel Kurul
Saadet Partisi Milletvekilinin AKP’nin İsrail ile temaslarını eleştirirken, İsrail Hükümetinin yetkililerinin suçluluğunu ispatlamak için LGBTİ+’ları alet ettiği konuşmasına TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’den uyarı geldi.
Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez:
“Sayın Kurtulmuş, Eylül ayında yani bu senenin Eylül ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı sıfatıyla Avrupa Parlamentosu Başkanlar Konferansı’na katıldı. Bu konferansta görüştüğü kişiler arasında siyonist İsrail’in Meclis Başkanı da var. Bu adam ‘Filistinliler insan değil, insan görünümlü hayvanlardır.’ diyen İsrail’in Savunma Bakanına ve ‘Gazze’ye atom bombası atmak lazım’ diyen kabine üyesine arka çıkan bir siyonist bakış açısına sahip. İlginç ve hazin bir husus ise görüşme heyetinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Filistin Dostluk Grubu Başkanlığında bulunmasıdır. Bu durum, AK PARTİ’nin siyaset ve diplomasi noktasındaki ikircikli bakış açısının özetidir esasen. Bu görüşmenin gerçekleştiği 28 Eylül 2023 tarihinde, o tarihte İsrail Filistin’de, Kudüs’te, Mescid-i Aksa’da işgalciydi ve siyonist terör örgütüydü, masum Filistinlilerin katiliydi. Bu görüşmede İsrail Meclisinin eşcinsel Meclis Başkanının yüzüne ‘İsrail Filistin’de işgalci konumdadır. Siyonist terör eylemlerinizden rahatsızız ve bir gece ansızın gelebiliriz. Hamas terör örgütü değildir.’ denilebilmiş midir? Bir tarafta kitleler karşısında ekranlarda ve kürsülerde Filistin, İsrail ve cinsel sapkınlık konusunda kurulan cümleler, diğer tarafta eşcinsel Meclis Başkanının Başkanlık yaptığı İsrail Heyeti’yle ikili görüşmeler. İçeride İsrail’e had bildiren, dışarıda İsrail’le işbirliği yapan; içeride eşcinsellere karşı tepki üreten, dışarıda eşcinsel Meclis Başkanıyla görüşmekten imtina etmeyen. Hangisi sizsiniz? Daha iki ay önce katil Netanyahu’yla kucaklaşıp Doğu Akdeniz’de aslında Filistin’in olan petrol ve doğalgazın sondajı konusunda işbirliği yapmayı düşündüğünüz İsrail, işgalci ve siyonist değil miydi”
Bitmez’in sözünü keserek oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder: “İç Tüzük 66’ya göre sizi kaba dil kullanmamaya davet ediyorum, ısrar ederseniz konuşmanıza izin vermeyeceğim. Sebebi şu: Öncelikle “eşcinsel Meclis Başkanı” diyorsunuz, kimse size “erkek hasan” diyor mu, kimse kadınlara “kadın Fatma, kadın Ayşe” diyor mu? Bu söz o kadar kötü bir yere gidiyor ki nefret cinayetlerini... Burada, cinsel yöneliminin bir suçmuş gibi... Esas suçları yetmiyor mu onun ne kadar vahim olduğunu anlatmaya. Bir de “eşcinsel” deyince daha mı bir şey oluyor. Bunlar toplumda günlük hayatta nefret cinayetlerini parça, parça, parça bir araya getiren motivasyonları oluşturuyor, bu bir.“
16 Kasım, Genel Kurul
HEDEP İstanbul Milletvekili Özgül Saki, Aile ve Gençlik Fonu kurmaya yönelik kanun teklifinin gençleri koruma iddiasının temelde sadece cis-heteroseksüel erkekleri gözettiğini ifade etti:
“Bakın, sabahtan beri konuşuyoruz gençliğin durumunu. Öğrenci gençlik, işçi gençlik yakıcı boyutlara ulaşmış barınma sorunuyla karşı karşıya. Gençler işsizler, ölüyorlar KYK yurtlarında, barınamıyorlar. Kadıköy'de evler 8 ranzaya çevrilmiş, ranzanın bir tanesi 4.500 liraya kiralanıyor. Ve bu teklif, şimdi bize önerilen teklif, bize ne diyor? Bu gençleri tekrar borçlandıralım. Zaten borç altındalar, tekrar borçlandıralım. Bu iktidar niçin bunu yapıyor? Çünkü aslında bu iktidar kadınlara ve gençlere aile dışında bir değer atfetmiyor. Aile içinde atfettiği değer de borçlandırarak sermayeye esir kılma politikası. Bu teklif genç kadınların, LGBTİ+’ların toplumsal, ekonomik olarak yaşadığı sorunları, karşılaştıkları riskleri yok sayan bir teklif. Bu teklif genç kadınlara giderek derinleşen yoksulluk, işsizlik, ev içi, hane içi şiddet karşısında çözüm olarak tekrar aileyi gösteren bir teklif. Ve en önemlisi, gözden kaçırılmaması gereken en önemli nokta: Bu teklif, AKP'nin yıllardır sürdürdüğü borçla yönetme, borçlandırılmış insan imal etme stratejisinin bir parçası.”
MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, gençleri LGBTİ+’lardan koruyacağı iddiasıyla Aile ve Gençlik Fonu’nun kurulmasına yönelik kanun teklifine destek istedi:
“Bugün görüştüğümüz bu kanun teklifinin sadece Türk gençlerinin aile kurabilmelerine destek sağlayacağı, bu kanun teklifini değerlendirmede eksik kalacaktır. Aile ve Gençlik Fonu Kanun Teklifi’yle birlikte birey ve nesne temelli, cinsiyetsiz bir toplum oluşturmaya çalışarak aile kurumunu hedef alan bedbahtlarla da mücadele için bir adım atılmaktadır. Kurulacak her ailenin, medeniyet tasavvurumuzun yükselmesinde bir tuğla olduğu unutulmamalıdır, desteklenecek her bir gençliğimizin uygarlık tahayyülümüzün gelişmesi için bir motivasyon kaynağı olacağı gözden kaçırılmamalıdır.”
Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, LGBTİ+’lardan aileyi yok etmeye yönelik bir suç örgütüymüşçesine bahseden milletvekilleri kervanına katıldı:
“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün aile kurumunu yok etmeye yönelik organize çalışmalar yürütülüyor.Cinsiyetsiz, kimliksiz ve aile bütünlüğünden yoksun bir toplum oluşturulmak isteniyor. Üzülerek ifade ediyorum ki: Televizyon yayınları, eğitim müfredatları, seminer ve benzeri faaliyetler bu amaç doğrultusunda şekilleniyor. Aile kurumunun neredeyse ortadan kalktığı ve nüfusun yaşlandığı Avrupa’nın bizi kıskandığı tek husus olan aile yapımız ve genç nüfusumuz böylelikle sindirilmek ve ortadan kaldırılmak isteniyor. Bu çalışmalar yürütülürken buna karşı önlem almak yerine bu faaliyetlere alan açıldığını görüyoruz. İktidarınız aleyhine cümle kurulan yayınları cezalandırmak için fırsat kollayan RTÜK, konu aile yapımızı ve gençlerimizi hedef alan yayınlar olunca bunu ‘fikir özgürlüğü’ olarak değerlendiriyor.”
Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder:
“Birçok vekilimiz, iyi niyetinden zerrece kuşku duymadığım vekillerimiz konuşmalarına başlarken ‘genç vekil’ diye bir tanımlama kullanıyorlar, hangi partinin genç vekili konuşuyor olursa olsun. Bu, ne kadar iyi niyetle sarf edilirse edilsin özünde hiyerarşik bir yaklaşımı barındırmaktadır. İster genç vekil, ister kadın vekil ister erkek vekil ister eşcinsel vekil; bu tür tamlamaların hiçbirinin adımızın önüne gelmesine ihtiyacımız yok, faydası da yok. Tam tersine hiyerarşik bir şey içeriyor. Vekil demek yeterli ve diğer bütün vekiller kadar hak ve söz sahibi olduğunu hatırdan uzak tutmamak gerekiyor.”
14 Kasım, Plan ve Bütçe Komisyonu
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin de görüşüldüğü Komisyon’da, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu bir Meclis klasiği olarak LGBTİ+’ları kastederek “sapkın akımları” tekrar andı:
“Türklüğün ve İslam’ın millî ve manevi değerlerini yaşayan ve yaşatan Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli, Mevlânâ, Hacı Bayram Veli ve Yunus Emre gibi şahsiyetlerin hayatı ve felsefesi ortaöğretimde seçmeli ders olarak okutulmalı, manevi ve kültürel yozlaşmaya ve sapkın akımlara karşı Anadolu’da mayalanan bilgi ve hikmetin genç kuşaklara aktarılması sağlanmalıdır.”
15 Kasım, Plan ve Bütçe Komisyonu
Gündemleri arasında RTÜK bütçesinin de yer aldığı Komisyon’da, HEDEP Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk Özen ve MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) denetleyici olarak faaliyetlerini masaya yatırdı. Ancak biri, kurumun LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı siyasetini; diğeri ise uyguladığı sansürün “yetersizliğini” eleştirdi.
HEDEP Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk Özen:
“RTÜK tümüyle partizanlaşmıştır, yetkisini kurumun tarihinde hiç görülmemiş biçimde agresiflikle, siyaset alanını dizayn etmek üzere kullanmaktadır. RTÜK, LGBTİ+ karşıtı nefret mitinglerine çağıran kamu spotlarının yayınlanması onay veriyor, suç işliyor.
(…) AKP ve AKP yandaşı yapılar zaten iki sihirli sözcükle, aile ve terörle, medyayı da yargıyı da yerel yönetimleri de ve hatta Parlamentoyu da baypas etmenin yolunu bulmuştur. Oysa aile, tarihinin hiçbir döneminde AKP döneminde olduğu kadar ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak korunmasız kalmamış ve incitilmemiştir. ‘Türk aile yapısı’, ‘toplumsal ve kültürel değerler’ gibi ifadelerin sık tekrar ettiğine bakmayın. Zira bunlar, kadına ve LGBTİ+’lara ve hatta çocuklara yönelik ayrımcı ve istismarcı siyasetin patriarkanın ve erkek şiddetinin koruma kalkanı kavramlar hâline almıştır. Ailenin bizzat kendi içinde yaşanan şiddet ve istismar ise tamamen görmezden geliniyor. Dışarıdan duyulmadığı müddetçe aile yapısına uygun olmayan hiçbir suç yok neredeyse.”
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu:
“Dijital medya platformlarının çocuklarımız açısından saçtığı tehlikelerin mutlaka önüne geçilmelidir. Şiddeti özendiren ahlaki değerleri tahrip eden çocukları sapkın akımlara teşvik eden dizi film gibi yapıların RTÜK tarafından denetlenmesi yanında bunlara sonradan ceza vermek yerine önleyici bir mekanizmanın oluşturulması yerinde olacaktır. Milli kültür endüstrisinin gelişmesi için devlet yardımlarının etki değerlendirmesinin yapılarak kapsayıcı objektif ve kolay erişilebilir mekanizmaların oluşturulması ve fikri mülkiyet hak sahipliğinin korunması gerekmektedir.”
Çerez Politikası
Size en iyi hizmeti sunabilmek ve reklam çalışmalarında kullanmak amacıyla sayfamızda çerezlerden faydalanıyoruz. Sayfamızı kullanmaya devam ederek çerez kullanımına izin vermiş oluyorsunuz. Çerezler hakkında ayrıntılı bilgiye Çerez Politikamız'dan ulaşabilirsiniz.