“Özellikle Hukuk Fakültesi’nde işlenen derslerde LGBTİ+ hak ihlallerini normalleştiren hatta savunan kişilere ve hocalara maruz kalabiliyoruz.”
Tercih dönemi devam ediyor. ÜniKuir olarak, birkaç ay sonra kampüslere güneş gibi doğacak lubunyalar için pek çok üniversitedeki LGBTİ+ özneden deneyim aktarımları almak için yola koyulduk. Lubunya Tercih Yapıyor (LTY) serisinde, kampüs güvenliğinden barınma sorunlarına, ders içeriklerinden burs imkanlarına, üniversite personelinin tutumlarından şehirdeki koli fırsatlarına kadar pek çok şeyden konuşacağız.
Elbette bu seri, tek bir lubunyanın belirli bir dönem içindeki deneyimini kapsıyor. Üniversitenin farklı kampüslerin, farklı bölümlerinden hatta aynı dersi alan lubunyaların tecrübe ettiklerinin dahi birbirinin aksi olabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Çünkü hepimizin deneyimi biricik.
Üniversiteli LGBTİ+ olmak hakkında daha çok deneyimi görünür kılmak ümidiyle oluşturduğumuz serinin on birinci konuğu Başkent Üniversitesi’nden Güneş .
LTY Serisi #10: Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Burak Deniz anlatıyor
Güneş, Başkent Üniversitesi’nde Hukuk okuyor. Güneş hem okuyan hem de çalışan bir öğrenci. Üniversiteye geldiği gibi, daha önceki mirasın üstüne koyarak birkaç arkadaşıyla birlikte LGBTİ+ topluluğu kurduklarını anarak başlıyor.
Ankara'daki üniversiteli LGBTİ+ topluluklarının sayısı artıyor: Başkent Kuir kuruldu
Genellikle üniversite yönetiminin baskısını hissetmediklerini söyleyen Güneş, kimi zaman yapıcı tavırlarla da karşılaştıklarını eklemeden etmiyor.
Okulun konumu nedeniyle kışların zor ve uzun geçtiğini vurgulayan Güneş, baharda ve yazın kampüste yaşayacak kadar kampüsü söylüyor. Memnun olmadıkları arasında ise fobik hocaları olduğunu ifade ediyor. Akademik kadrosunun güçlü olmasına rağmen kendi fakültesinde LGBTİ+ hak ihlallerini normalleştiren akademisyenlerin yer aldığını aktarıyor Güneş. Konu üniversite personelinin tutumuna gelince, burslu öğrencilere müşteri gözüyle bakılmasının öğrencilere yönelik tutumda bir gedik yarattığını anlatıyor: “Kimse, kim burslu kim burssuz anlamadığı için tüm öğrencilere fazlaca nazik davranılıyor.”
Ankara’nın LGBTİ+ aktivizmi için biçilmiş kaftan olduğunu dile getiren Güneş, yoğun diye tanımladığı şehirdeki lubunya nüfusundan, üniversitelerin LGBTİ+ öğrenci topluluklarına, derneklere dayanışma kurulabilecek fazlaca bileşen olduğunu hatırlatıyor. Koli fırsatlarını sorduğumuz Güneş, "O meseleye girersek hiç çıkamayız, Ankara’da çok fazla lubunya var abla” diyor.
Senin tercih döneminden nasıl geçmişti, oradan başlayalım?
Öncelikle ben Ankara’da doğup büyüyen bir lubunya olarak LGBTİ+ mücadelesini en güçlü şekilde verebileceğime inandığım için Eskişehir veya Ankara’da okumak istemiştim. Sonrasında sıralamam geldiğinde o dönemde yaşadığım koşullar neticesinde Ankara’da kalmayı daha uygun buldum. Üniversite seçimimi okumak istediğim bölüm olan hukuk fakültesinin eğitiminin niteliğine bağlı olarak yaptım.
Başkent Üniversitesi’ne gelmeden ne umuyordun? Beklentini karşıladı mı?
Eğitim açısından bakıldığında çok iyi yetişmiş öğretim kadrosu bulunmakta. Yemekhane fiyatları hariç devlet okulundan farklı bir ücretlendirme yapılmıyor, servisleri ücretsiz ve servislerin her saat başı olması (ki hafta içleri sabah ve akşam olmak üzere semt servisleri mevcut) bu sebeple de maddi olarak zorlamıyor.
Aktivizm alanı belli yıllarda oluşturulmaya başlanmış ancak gerekli istikrar sağlanamadığı için oluşturulamamış. Okula başladığımda ben ve birkaç arkadaşım bu alanı geliştirmek için gerekli çabayı göstererek okulumuzun ilk devamlı LGBTİ+ topluluğunu kurduk. Diğer özel üniversitelerinin çoğuna kıyasla daha fazla imkana ve kişiye ulaşarak devamlılık gösterebiliyoruz bu alanda. Okulun net bir baskısını hissetmiyoruz hatta yapıcı tavırlar gördüğümüz daha çok oluyor.
Nasıl bir kampüs ortamı var Başkent Üniversitesi’nde?
Kampüs ortamımız genel bağlamda güzel. Okulun konumu nedeniyle kışları zor ve uzun geçiyor ancak baharda ve yazın kampüste yaşayabilirim. Rahatlıkla geç saatlere kadar kampüste zaman geçirip sonrasında merkezi bir konuma servisle dönme imkanım oluyor.
Sınıflar ve amfiler yeni (ki bu bulunmaz bir nimet), fakülteler arası yürüme mesafesinde bu nedenle başka fakülteden insanlarla rahatlıkla arkadaşlık kurabiliyorsun. Ankara’da en erken kapanan okullardanız bu nedenle yazın tamamını tatil olarak geçiriyoruz.
Memnun olmadığım şeylere gelecek olursak kesinlikle fobik hocalar. Özellikle Hukuk Fakültesi’nde işlenen derslerde LGBTİ+ hak ihlallerini normalleştiren hatta savunan kişilere ve hocalara maruz kalabiliyoruz. Öğrenci profili olarak da çok iyi olduğu söylenemez. Genel olarak ekonomik durumu iyi olan öğrencilerle aynı ortamda bulunmaya alışmak gerekiyor.
Aldığın eğitim hakkında neler söylersin?
Öncelikle akademik kadromuz Ankara’da alanının önde gelen hocalarından oluşmakta bu nedenle şanslıyız. Hocalarımızın iyi olması neticesinde müfredatta ve ders işleme opsiyonlarımız çeşitli oluyor.
Kütüphanesi yeterince büyük ve kaynaklara net bir şekilde ulaşabiliyoruz diyebilirim. Erasmus imkanları da fazlaca var tabii yeterince üzerine düşülürse. Şimdiye kadar ne hocalarıma ne de danışmanıma ulaşmakta zorluk çekmedim. Hatta hocalar okulda uygun oldukları gün ve saatleri söylüyor onlara daha rahat ulaşabilmemiz için.
Nerede kalıyorsun, barınma ihtiyacını nasıl gideriyorsun?
Ben Ankaralı olduğum için halihazırda zaten evde yaşıyordum. Ancak okulda kampüsün içerisinde yurtlar var ve çok da merkezi konumdalar. Onun haricinde birçok kişi Beytepe’deki yurtları da tercih ediyor. Kampüse yürüme mesafesinde olan siteler de mevcut.
Burslara erişim imkanın oldu mu? Eğer çalışman gerektiyse iş bulman zor muydu, LGBTİ+ bir öğrenci olarak deneyimlerin nasıldı?
Ben hem okuyup hem çalışan bir öğrenciyim. Kolay mı dersen bu bölümden bölüme fark eder. Benim devam zorunluluğum yok bu nedenle kendime ve iş hayatıma yeterince zaman ayırabiliyorum. İş imkanına gelecek olursak da Başkent Kuir topluluğu olarak bizler de elimizden geldiğince yardım ediyoruz iş bulma konusunda. İş bulma imkanı kolay denebilir.
Lubunya bir öğrenci olarak kampüs deneyimini de konuşmak isteriz. Tercih öncesinde bu mesele üzerine beklentilerin varsa onları konuşabiliriz?
Açıkça konuşmak gerekirse ben tercih yapmadan önce halihazırda bir oluşumun var olduğu okulları tabii ki gözettim ancak benim için asıl önemli olan o alanın dönüştürülmeye açık olup olmadığıydı. Kampüs dışarısında verdiğim mücadeleyi kampüs içerisine taşıyabileceğime inandığım bir yerin gelmesi bu nedenle beni mutsuz etmedi.
Dediğim gibi Başkent Üniversitesi’nde biz kurmadan önce bir LGBTİ+ topluluğu yoktu ancak böyle bir topluluk kurabileceğimiz alan vardı. Ki sonuç olarak da bir senedir aktif bir şekilde okula varlığımızı sürdürüyor ve görünürlüğümüzü arttırıyoruz.
Bir LGBTİ+ olarak kampüste neler yaşadın, neler deneyimledin?
Yeni kurulan bir LGBTİ+ topluluğunun görünür öznelerinde biri olmam sebebiyle aslında kampüs içerisinde fazlaca görünürlüğüm var. Zaten çok da alıktıran bir lubunyayım. Kampüs içerisinde bazı bakışlara maruz kalsam da bu bakışların nefret temelli mi yoksa tanınmışlık mı olduğunu henüz çözemedim.
Okulun herhangi bir noktasında net bir fobiye maruz kalmadım. Aslında zaten temel konu kendi alanını oluşturabilmek. Benim arkadaş çevrem de lubunyalardan veya friendly (lubunya dostu) insanlardan oluşuyor. Ve bu insanlar okulda çoğunlukta. Bu noktada çekinceniz olmasın. Okulda yaşadığım negatif yönlerden biri ileri yaşa sahip olan fobik hocaların derslerde söyledikleri şiddet, hadsiz söylemler.
Senin deneyimlerin içinde kampüsün, okulun veya yaşadığın şehrin olumlu yönlerinin olduğu bir şeyler var mı?
Öncelikle büyük şehirde yaşıyor olmanın dezavantajları kadar avantajları da var. Çok fazla lubunya var abla Ankara’da. Her alanda danışabileceğin, dayanışabileceğin bir çok lubunyayla çok kolay bir şekilde iletişime geçebilirsin. Aktivizm yapabileceğin çok fazla alan var. Ankara’da birçok üniversitenin LGBTİ+ topluluğu olduğu için bu topluluklarla ortak çalışmalar yürütebiliyoruz. Ayrıca Ankara’da birçok LGBTİ+ derneğinin olması da işleri hayli kolaylaştırıyor. Gönüllü alan çalışmalara yapabilme, güvenli alan sağlama gibi birçok imkan sağlıyorlar.
Hocalara dönecek olursak, LGBTİ+ öğrencilere ve LGBTİ+ gündemlere yaklaşımları nasıl?
Fobik olan hocalarımızdan daha fazla sayıda lubunya dostu hatta lubun hocalarımız var. Kadın veya LGBTİ+ mücadelesinde alan çalışması yapan insanlar.
Okul personelinin tutumu nasıl?
Özel okulda okumanın avantajı burada devreye giriyor. Burslu öğrenciler öğrenci iken bursu olmayan öğrencilere müşteri gözüyle bakıldığı için ve kimse, kim burslu kim burssuz anlamadığı için fazlaca nazik davranılıyor. Zaten okul içerisinde okul personeliyle çok fazla muhatap olunacak alan da bulunmuyor.
Üniversite yönetiminin LGBTİ+’lara yönelik tutumları, politikaları vs. nasıldı?
Genel olarak apolitik bir okuluz diyebilirim. Şimdiye kadar resmi bir topluluk olma başvurusunda bulunmadık ancak daha öncelerinde resmi olarak bu alanda çalışma yapan topluluklara onay verilmiş. Bu nedenle tutumlarının olumlu olduğunu düşünüyoruz.
Kurduğunuz LGBTİ+ topluluktan bahseder misin biraz daha?
Bu sene Başkent Üniversitesi’nin ilk devamlı LGBTİ+ topluluğunu biz kurduk. Ve aslında bakıldığında bir sene içerisinde çok yol kat ettik.
Bu seneyi daha çok tanışma ve kaynaşma senesi olarak ayırdık bu nedenle çokça tanışma etkinliği yaptık. Vegan brunchlar, öğlen biraları, akşam oturmaları ve benzeri etkinlikler… Tabii bunların yanında hem eğlenip hem de öğrenmeyi unutmadık. 1 Aralık Dünya AIDS farkındalık gününde atölye vermeyi birlikte okumalar yapmayı veya alan çalışmalarında görev almayı atlamadık. Bu sene 20 Kasım Transları Anma Gününde gelirin tamamını Hande Kader Dayanışması’na bağışladığımız bir parti gerçekleştirdik. Yılın son etkinliği olarak da Onur Ayı’nda çok iddialı bir kadroya sahip olan (Nez, Çağlar Almendi, İnoj) tabiri caiz ise Ankara’nın en bomba partisini farklı iki topluluk ile ortaklaşarak gerçekleştirdik.
Önümüzdeki okul döneminde ise yapacağımız etkinlikleri planlamaya şimdiden başladık.
Deneyimin varsa, üniversitedeki LGBTİ+ öğrenci topluluğu olmayan diğer öğrenci topluluklarını nasıl değerlendirirsin? Faaliyetleri lubunyaları kapsıyor mu?
Hepsi için geçerli olmasa da kısmen kapsıyor denebilir. Özellikle Erasmus kapsamlı topluluklar uluslararası olmalarının da katkısıyla LGBTİ+ dostu.
Kampüsün neler sunduğundan bahsettik, biraz daha şehirden bahsedelim. Nasıl bir şehir sence Ankara?
Aslında bu konudan yeterince bahsettim ancak değinmediğim bazı şeylere burada değinebilirim. Öncelikle lubun dostu mekan sayısı yeterince var. Gezmek için çıktığın hemen hemen her semtte en az bir lubun dostu mekan bulabilirsin. Ev, iş, alan bulma konusunda daha önce de belirttiğim gibi dayanışabileceğin birçok lubunyanın var olması nedeniyle işler kolaylaşıyor. Koli konusuna gelecek olursak hic çıkamayız dediğim gibi Ankara’da çok fazla lubunya var abla.
Başkent Üniversitesi tercih etmeyi düşünenlere söylemek istediğin bir şey var mı?
Asla yalnız kalmazsın. Tercih sonuçlarının açıklandığını gördüğün anda Başkent Kuir Instagram veya Twitterhesaplarına mesaj atman yeterli. Senin istediğin her alanda sana yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağımızdan şüphen olmasın. Topluluğumuzda her fakülteden insan var bu nedenle kazandığın bölümle ilgili soruları yanıtlamak için o bölümden birileriyle iletişime geçmeni kolaylıkla sağlayabiliriz.
Çerez Politikası
Size en iyi hizmeti sunabilmek ve reklam çalışmalarında kullanmak amacıyla sayfamızda çerezlerden faydalanıyoruz. Sayfamızı kullanmaya devam ederek çerez kullanımına izin vermiş oluyorsunuz. Çerezler hakkında ayrıntılı bilgiye Çerez Politikamız'dan ulaşabilirsiniz.