“Oldukça muhafazakar, aşırı sağcı bilinen bir üniversite olduğu doğru. Ancak LGBTİ+ görünürlüğün son 2 yılda okulumuzda arttığını da söyleyebilirim.”
Tercih döneminin sonu geliyor. ÜniKuir olarak, birkaç ay sonra kampüslere güneş gibi doğacak lubunyalar için pek çok üniversitedeki LGBTİ+ özneden deneyim aktarımları almak için yola koyulduk. Lubunya Tercih Yapıyor (LTY) serisinde, kampüs güvenliğinden barınma sorunlarına, ders içeriklerinden burs imkanlarına, üniversite personelinin tutumlarından şehirdeki koli fırsatlarına kadar pek çok şeyden konuşmaya devam ediyoruz.
Elbette bu seri, tek bir lubunyanın belirli bir dönem içindeki deneyimini kapsıyor. Üniversitenin farklı kampüslerin, farklı bölümlerinden hatta aynı dersi alan lubunyaların tecrübe ettiklerinin dahi birbirinin aksi olabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Çünkü hepimizin deneyimi biricik.
Üniversiteli LGBTİ+ olmak hakkında daha çok deneyimi görünür kılmak ümidiyle oluşturduğumuz serinin yirmi sekizinci konuğu Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Rafet.
LTY Serisi #27: Galatasaray Üniversitesi’nden Kaan anlatıyor
Hukuk okuyan Rafet, “puanın ziyan olmasın” önerileriyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ni yazmış; ancak genel hatlarıyla okulundan memnun. Üniversitedeki sosyal ortamın eksikliğini ise Ankara ile kapatmış.
Akademisyenlerin derslerde öğrencileri zorladığını söyleyen Rafet, kütüphane eksikliğinden bahsediyor. Rafet, barınma sorunu yaşamasa da Ankara’da yaşayan öğrencilere yönelik belediyenin hizmetlerini sayarak tercih arefesindeki lubunyalara yol gösteriyor.
Gazi Üniversitesi’nden ayrılarak kurulan Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin sağ görüşlü bir pozisyonunun olduğunun altını çizmekle birlikte okuldaki LGBTİ+ görünürlüğünde son yıllarda artış olduğunu söylüyor Rafet. Buna karşın, lubunyalar kampüste kimi zaman sözlü ve fiziksel saldırıya da maruz kalmış. Bu saldırıların üstesinden de lubunya olsun olmasında kampüsteki pek çok öğrencinin dayanışmasıyla gelinmiş.
Rafet, üniversitesinde LGBTİ+ öğrenci topluluğu olmasını çok arzu ettiğini söylüyor böylece üniversitede farkındalığın ve görünürlüğün artacağı inancında. “Ve çok da eğleniriz!” diye ekliyor.
Hem Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ni hem de Ankara'yı onun gözünden dinlemek için söz Rafet'te!
Senin tercih dönemin nasıl geçmişti?
Başta tamamen yaşamak istediğim şehirlere göre bir tercih listesi hazırlamışken bazı yönlendirmelerden dolayı puanıma göre “yüksek puan aldın puanın ziyan olmasın” diyerek son gün listeye eklediğim üniversiteye yerleştim. Şehir seçerken de büyükşehir ve geniş özgürlük alanı tanımasına dikkat ettim.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne gelmeden ne umuyordun? Beklentini karşıladı mı?
Üniversitenin eğitim kalitesi hakkında duyduklarımdan dolayı iyi bir eğitim alabileceğimi umarak geldim. Eğitim konusundaki beklentimi kısmen karşıladı diyebilirim. Sosyal aktiviteler açısından da daha fazla olanak bekliyordum ancak okul bu olanakları her ne kadar sağlamada yetersiz kalsa da Ankara’da bulunmanın avantajını bu açıdan çok fazla kullanma imkanım vardı, kullandım da.
Okula dair memnun olduğun ve olmadığın şeylerden biraz daha bahsedebilir misin?
Dediğim gibi sosyal aktiviteler açısından okul biraz yetersiz hatta öğrencilerin de çoğunun akademi dışındaki etkinliklere çok katılmadığını görebilirsiniz. Ancak son dönemlerde okuldaki sosyal sorumluluk ve akademi dışı topluluklar da kurulup aktif olmaya başladı.
Hem Gölbaşı hem merkezdeki bölümleriyle beraber oldukça kalabalık bir okul. Bu sayede her görüşten, tarzdan insanla tanışabilirsiniz. Kendinize uygun arkadaş ortamı oluşturmama imkanınız yok.
Nasıl bir kampüs ortamı sunuyor sence Hacı Bayram Veli Üniversitesi?
Hukuk ve İİBF bitişik binalar. Ortak bir bahçeleri var. Bahçede barakalar dışında çok bir alanı yok ancak yürüyerek 5-10 dakika uzaklıktaki Edebiyat ve İletişim Fakülteleri merkez kampüste. Okulumuz Gazi Üniversitesinden ayrılarak kurulmuş ancak Gazi’nin kampüsünü rahatça kullanabiliyoruz. Bahsettiğim fakülteler oldukça merkezi yerdeler. Metro ve otobüs duraklarına yakınlığı sebebiyle de her yere ulaşım sağlanabiliyor. Merkez kampüste geniş çim alanları, voleybol sahası, tenis kortu, futbol sahası da bulunuyor.
Aldığın eğitim hakkında neler söylersin?
Genel olarak hocaların ders konusunda zorladığı bir okul diyebilirim. Akademik kadrosu son yıllarda değişse de alanında gerçekten uzman doktor ve profesörlerden ders alıyoruz. Gazi’den ayrıldığımız için kütüphanemiz henüz yok. Her fakültenin binası içerisinde 1-2 tane çalışma salonu var. Okul geç saatlere kadar ve sınav haftaları 7/24 açık olduğundan sabahlamak veya gece ders çalışmak isteyenler için avantaj. Çalışma salonu, mescit, kantin veya boş sınıflarda çalışabilirsiniz. Okul etrafında da kafe-kütüphane tarzı mekanlar bulunuyor. Ayrıca millet kütüphanesi ve milli kütüphaneye de ulaşım oldukça kolay.
Nerede kalıyorsun, barınma sorunu yaşadın mı hiç?
Ablamla beraber yaşıyorum. Benim için barınma sorun olmadı ama arkadaşlarımın deneyimlerinden bahsedebilirim. Ankara Büyükşehir Belediyesi yurt veya ev bulamayan öğrenciler için geçici konaklama yeri sağlıyor. Mansur Yavaş döneminde başlatılan bir hizmet. Umarım devam eder. Buralarda KYK çıkana kadar veya ev ya da yurt bulana kadar konaklama imkanınız var. Yemek de veriliyordu.
Bunun dışında okul çevresinde çoğunluğu kız yurdu olmakla beraber birçok KYK ve özel yurt var. Bazı özel yurtların uçuk fiyat vermeleri sebebiyle birçok arkadaşım eve çıkmaya başladı. Sınıf gruplarından iletişim kurarak da ev arkadaşı arayabilirsiniz. Neredeyse tüm arkadaşlarım bu şekilde eve çıktı. Ayrıca not edeyim, öğrenci evinde kalıyorsanız ve ikametgahınızı da aldırdıysanız su faturalarında yüzde 50 indirim yapılıyor. Bir başka uygulaması da doğalgaz faturaları için yardım şeklindeydi. Hatta bu yardımlardan faydalanan öğrencilere bayramlarda da belediye tarafından ekstra bir ödeme yapıldığına şahit oldum.
Burslara erişim imkanın oldu mu? Eğer çalışman gerektiyse iş bulman zor muydu, LGBTİ+ bir öğrenci olarak deneyimlerin nasıldı?
Ben şu an KYK dışında bir burs almıyorum ama özellikle küçük şehirlerden Ankara’ya gelen öğrencilere kendi şehirlerinin belediyelerinin burs verdiklerine şahit oldum. Okulumuzun bölümlerinin sıralamalarının yüksek olması da başarınızdan dolayı bazı kurumlardan burs almanızı kolaylaştırabilir. Bazı vakıfların da burslarını araştırmakta fayda var. Özellikle TOG vakfının burslarına bakılmalı.
Çalışmak istersen de Beşevler’de okulun çevresindeki birçok kafe, öğrenci ve LGBTİ+ dostu. Hatta bazılarında sadece öğrenciye hizmet ediyoruz gibi yazılar görebilirsiniz. Çoğu kafenin sahipleri güler yüzlü ve şirin insanlar. Yarı ve tam zamanlı olarak çalışmak istersen birçok alternatife sahip oluyorsun.
Özellikle bir LGBTİ+ öğrenci olarak kampüs deneyimini de konuşmak isteriz. Öncelikle tercih öncesinde bu mesele üzerine okula dair beklentilerin mıydı?
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 2018’de Gazi Üniversitesi’nden ayrılarak kutulan bir üniversite. Yani oldukça muhafazakar, aşırı sağcı olarak bilinen bir üniversite olduğu doğru. Bu sebeple okula dair bir beklentim yoktu. Zaten okula başlayınca da düşündüğüm gibi oldu. Ancak LGBTİ+ görünürlüğün son 2 yılda okulumuzda arttığını da söyleyebilirim. Bu beklentilerinizi iyi yönde karşılamaya başlayacak ilk adımlardan biri olabilir.
Bir LGBTİ+ olarak kampüste, derste, yemekhanede, kantinde, tuvalette nasıl bir deneyim yaşadın?
Online dönemde ve yüz yüze okul döneminde LGBTİ+fobik hareketlere ara ara maruz kaldık. Derste birkaç hocamızın cinsiyetçi ve alttan alta fobik söylemlerine de maruz kaldığımız oluyor ancak cevap hakkımız her zaman olduğu gibi derste de sesimizi çıkarmaya devam ediyoruz.
Kampüs içinde okulda örgütlenmiş bir öğrenci grubunun sözlü ve fiziksel hareketine az da olsa birkaç kez maalesef maruz kaldık.
Senin deneyimlerin içinde kampüsün, okulun veya yaşadığın şehrin olumlu yönlerinin olduğu bir şeyler var mı?
Yukarıda bahsettiğim olumsuz olaylarda hiçbir zaman susmayan bizi destekleyen birçok kişi illaki oluyor. 2021 yılında çok büyük bir LGBTİ+fobiye maruz kaldığımız zaman farklı bölümlerden de birçok öğrenci arkadaşımız bir dayanışma örneği sergiledi. Zaten bu olaydan sonra da okuldaki “çetelerin” etkisi biraz azalmaya başladı. Her geçen gün bu dayanışmamızı da güçlendiriyoruz. Hocalar açısından da ben bir iki hoca dışında açık destekte bulunanlarını henüz görmedim.
Hocaların LGBTİ+ öğrencilere ve LGBTİ+ gündemlere yaklaşımları nasıl?
Ders esnasında çok fazla konuşulan bir konu olmadı LGBTİ+. Ancak konusu açıldığı zaman da hiçbir zaman kaçınılmaya çalışılmadı. Bölümümden dolayı hukuki boyutuyla ele alan birkaç hocamız oldu. Aklıma gelen büyük bir fobik örneği de yok şu an hocalar hakkında. Bazı hocalarımız ise Twitter gibi sosyal medyalardan açık desteklerini belirtiyorlar.
Diğer öğrencilerin tutumları peki?
Aşırı “anti” grup bir öğrenci var. Ama her yerde olduğumuz gibi okul içerisinde de var olmaya devam ediyoruz. Birçok öğrencinin ise desteğini görüyoruz.
Okul personelinin, yönetimin tutumu nasıl?
Yüz yüze hiç muhatap olmasak da sosyal medya paylaşımlarından tahmin edebiliyoruz.
Yönetim kısmındaki birkaç idarecinin ciddi anlamda LGBTİ+ fobik söylemlerine şahit olduk, örneğin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nda. Ama bunlar da herhangi bir topluluğun yönetiminde olmayacaksanız üniversite hayatınız boyunca hiç görmeyeceğiniz insanlar.
Üniversitende LGBTİ+ öğrenci topluluğu var mı?
Hayır henüz LGBTİ+ öğrenci topluluğu yok ama yeni dönemde neden olmasın. Olmasını çok isterim çünkü her ne kadar okul dışı LGBTİ+ etkinliklere kolayca ulaşabiliyor olsak da kampüs içinde bunu görmek farkındalığı ve görünürlüğümüzü artıracaktır. Ve çok da eğleniriz!
Okuldaki LGBTİ+ öğrenci topluluğu olmayan diğer öğrenci topluluklarını nasıl değerlendirirsin? Bu topluluklar lubunyalar için güvenli mi sence?
Bir ya da iki topluluk açık açık paylaşımlarda bulunmasa da fobik olduklarını anlayabiliyoruz ama bir etkileri bizim için yok. Çoğu topluluk ise sessiz kalmayı tercih ediyor. Ama özellikle sosyal sorumluluk ile ilgili toplulukların yönetimlerinde de LGBTİ+ öğrenciler bulunmakta. Henüz okul içinde buna yönelik bir etkinlik düzenlemeseler de destekçi olduklarını belirtiyorlar. Bu açıdan okula geldiğinizde bu topluluklarla iletişime geçebilirsiniz.
Kampüsün neler sunduğundan bahsettik, biraz da şehirden bahsedelim. Nasıl bir şehir sence Ankara?
Küçük bir şehirden gelen birisi olarak Ankara’nın çok fazla özgürlük tanıdığını söyleyebilirim. Ev bulma süreci için birçok ev sahibiyle konuşmuştuk ve LGBTİ+ olmanın herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini söylemişlerdi. Merkezi semtlerde evler pahalı olabilir ancak metro hatlarını takip ederek başka mahallelere de bakmanızda fayda var.
Ankara’da öğrencilere yönelik çok fazla ücretsiz ve ücretli etkinlikler mevcuttur. Şehir tiyatrosuna kesinlikle gitmelisiniz.
Lubunya dostu mekanların oldukça çok olduğunu söyleyebilirim. Bahçeli, Tunalı, Çayyolu gibi semtlerde de hiç sorun yaşamadan dolaşabiliyoruz.
Çok fazla lubunyayı barındıran bir şehir olarak kendinize uygun deneyimler yaşamak mümkün. Eskişehir’e yakınlığı sebebiyle de geniş bir koli hizmeti sunuyor.
Lubunya olarak bir kampüs yaratma imkanı verilse sana, nasıl bir yer yapardın orayı?
Öncelikle her yeri rengarenk boyardım. Ders müfredatına toplumsal cinsiyet ve cinsel sağlık eğitimlerini zorunlu ders olarak eklerdim. Büyük bir kampüs bahçesi içinde öğrencilerin ulaşabileceği sosyal aktiviteler düzenlerdim. Okulun her bir metrekaresinin güvenli alan olması için tüm önlemleri alırdım.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ni tercih etmeyi düşünenlere söylemek istediğin bir şey var mı?
Dünya’nın en özgürlükçü liberal okulu olmadığını biliyoruz hatta standartların altında da kalmış olabilir. Ama her yerde olduğu gibi bu köklü üniversitede de eğitim alma hakkımız var. Zaten varoluşumuzla birer “survivor”ız (hayatta kalan). Bunun da üstesinden geliriz. Sizlerle beraber her geçen gün daha da iyiye gidiyoruz. Şimdiden başarılar hepinize ve hoş geldiniz!
Çerez Politikası
Size en iyi hizmeti sunabilmek ve reklam çalışmalarında kullanmak amacıyla sayfamızda çerezlerden faydalanıyoruz. Sayfamızı kullanmaya devam ederek çerez kullanımına izin vermiş oluyorsunuz. Çerezler hakkında ayrıntılı bilgiye Çerez Politikamız'dan ulaşabilirsiniz.