“Üniversiteye çok umutsuz gelmiştim. Fakat kampüse gelince birçok lubunyanın görünür olduğunu fark ettim. Bu bana çok umut verdi.”
Üniversite tercih dönemi, bu yıl (2023) 27 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. ÜniKuir olarak, geçen seneden beri Lubunya Tercih Yapıyor (LTY) serisiyle bir yola çıktık ve üniversite tercihi yapacak LGBTİ+’lar için önemli olduğunu bildiğimiz bir soruyu yanıtlamaya çalışıyoruz: “Gideceğim üniversitedeki lubunyalar neler yaşıyor?”
Elbette bu seri, tek bir lubunyanın belirli bir dönem içindeki deneyimini kapsıyor. Üniversitenin farklı kampüslerinden, farklı bölümlerinden lubunyaların hatta aynı dersi alanlarının bile tecrübe ettiklerinin birbirinin aksi olabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Çünkü hepimizin deneyimi biricik.
Pek çok üniversitedeki LGBTİ+ özneden deneyim aktarımları aldığımız bu serinin, birkaç ay sonra kampüslere güneş gibi doğacak lubunyalara fikir vermesini umut ediyoruz. Lubunya Tercih Yapıyor (LTY) serisinde, kampüs güvenliğinden barınma sorunlarına, ders içeriklerinden burs imkanlarına, üniversite personelinin tutumlarından şehirdeki koli fırsatlarına kadar pek çok şeyden konuşuyoruz.
Lubunya Tercih Yapıyor dosyası ikinci yılında: Serinin kırk sekizinci konuğu Uşak Üniversitesinden Deniz!
LTY Serisi #47: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Zeynep anlatıyor
Deniz, Uşak’ta Psikoloji okuyor. Bölüm tercihiyle önceliğini belirleyen Deniz’in herhangi bir beklentiyle gitmediği Uşak Üniversitesine dair olumlu ve olumsuz yargıları bir arada. Fiziki imkanlar itibarıyla kampüsü seven öğrenci, konu eğitim ve eğitime erişim imkanlarına gelince eksikliklerden bahsetmeden etmiyor.
Açık kimlikli olmadığı dönemde kaldığı yurttaki homofobik arkadaşına tahammül edemediği için ikinci yılında eve çıktığını anlatan Deniz, şehirde çok fazla sayıdaki apart dairelerin öğrencilerin barınma ihtiyacını karşıladığını söylüyor.
Deniz, bir LGBTİ+ öğrenci olarak umutsuz geldiği kampüste gördüğü lubunya görünürlüğünün kendisine umut olduğunu söylüyor. Öğrenci, diğer bölümlerde fobik hocalar olduğunu duysa da kendi hocalarıyla herhangi bir sorun yaşamadığını ve bunun kendisini rahatlattığını ifade ediyor.
Üniversiteye ilk geldiğinde kampüste bir LGBTİ+ topluluğunun olmadığını ve diğer üniversitelere gıpta ettiğinden bahsederken, üniversiteyle sınırlı kalmadan kurdukları Kuir Uşak’tan ise "iyi ki!" diye bahsediyor!
Artık Deniz’in deneyimlerini onun ağzından dinleyelim.
Senin tercih dönemin nasıldı? Oradan başlayalım mı?
Tercih dönemi beklediğimden de stresli geçmişti. En zor kısım sınav gibi geliyordu ama birçok üniversitenin olduğunu, birçok geleceğin beni beklediğini fark ettiğimde olasılıklarla birlikte stresim de artmıştı. Sıralamama göre istediğim bölüm hangi şehirde geliyorsa onu yazmak zorunda kalanlardanım. Büyük şehirlere sıralamam yetmiyordu bu yüzden onlara yakın olabilecek konumda ve seçenekler arasından en yaşanılabilir olarak gördüğüm yeri seçmiştim.
Uşak Üniversitesine gelmeden ne umuyordun? Beklentini karşıladı mı?
Uşak Üniversitesine hiçbir beklentiyle gitmedim. Beklentide olmamam benim şok geçirmemi engellemedi tabii ki de. Bölümümü seviyordum ve derslerin güzelliği beni üniversiteye bağlayan şey oldu.
O zaman memnun olduğun ya da olmadığından şeylerden bahsedelim mi?
İlk geldiğimde kampüsü çok büyük gelmişti, hatta ilk gün kaybolmuştum. Fakat günler geçtikçe alışmakla birlikte kampüsünü normal bulmaya başladım. Hatta Ege Üniversitesi gibi kampüslerle kıyaslarsak küçük bile denebilir. Kampüsün geneli yeşillik, öğrencilerin sosyalleşebileceği kantin gibi alanlara sahip. Her yerde dolaşan köpekleri görebilirsiniz. En sevdiğim yeri ise okulun küçük ormanı.
Aldığın eğitim hakkında neler söylersin?
Kendi bölümüm için konuşacağım: Bölüm açılalı 4 yıl olduğu için akademik kadro hala biraz eksikliğe sahip. Hocalarımız ulaşılabilir kişiler, bize karşı soğuk değiller ve öğrencilerine yardımcı olmayı seviyorlar.
Kütüphanesi kesinlikle yeterli değil. Toplumsal Cinsiyet kısmı yok mesela. Aile ve Kadın kısmı var. O da 2-3 rafla sınırlandırılmış. Cinsiyet Belası gibi kitaplar vardı geçen dönem raflarda, bu dönem gidip baktığımızda kaldırılmışlardı. Genel olarak dini kitaplar ağırlıkta. Kütüphanenin çalışma alanı ise bana göre oldukça hoş. Sadece vize ve final haftaları doluyor ve kapasitesi yetmiyor.
Üzülerek söylüyorum ki Erasmus imkanı bizim bölümde bulunmuyor. Gelecek yıllarda böyle bir şansımız olur umarım. Fakat diğer bölümlerde Erasmus imkanı var. Detaylı bilgi için üniversitenin sitesine bakabilirsiniz
Barınma ihtiyacını nasıl karşılıyorsun?
İlk sene KYK yurdundaydım. Yurtları yaşanacak alan olarak iyiydi. Odalar dört kişilikti, tuvalet her odaya bir tane şeklindeydi. Sadece oda arkadaşlığı konusunda biraz sıkıntı yaşadım. İlk oda arkadaşlarım homofobikti. O zamanlar kimliğim açık değildi ama çok kırılıyordum. İlk yılım bittiğinde eve çıktım. Uşak genelinde kiralar İzmir-İstanbul’da olduğu gibi yüksek değil. Bu yüzden eve çıkmak biraz daha kolay diğer şehirlere kıyasla. Apart daireler çok yaygın şehir genelinde. Öğrenciler de genelde apartlarda kalıyorlar.
Burslara erişim imkanın oldu mu? Çalışmak zorunda olan öğrenciler için şehirdeki iş imkanları hakkında ne söylersin?
Uşak Belediyesi öğrencilere her dönem tek seferlik yardımda bulunuyor. Onlardan yararlanmıştım. Bunun dışında burs almadım. Çalışma konusuna gelirsek, şehirde çok fazla kafe var. Garsonluk-baristalık gibi işlerde oldukça kolayca işe alınabilen arkadaşlarım oldu.
Bir LGBTİ+ öğrenci olarak kampüs deneyimine gelirsek... Okula gelmeden önce aklında ne vardı?
Üniversiteye çok umutsuz gelmiştim. Fakat kampüse gelince birçok lubunyanın görünür olduğunu fark ettim. Bu bana çok umut verdi, bazılarıyla tanıştım. Bölümümüz adına konuşursam bölüm hocalarımız homofobik değil. Bu da beni rahatlatan bir nokta olmuştu. Kendi bölümüm dışında homofobik hocaların ne yazık ki olduğunu biliyorum ve duyuyorum. İlk geldiğimde lubunyaların kendilerine ait toplulukları da yoktu mesela. Diğer üniversitelere bakıp lubunya topluluklarını görünce çok kıskanmıştım. Sonrasında üniversiteden bağımsız olarak, Kuir Uşak olarak kurduk biz de topluluğumuzu iyi ki.
LGBTİ+’lar Uşak’ta bir dayanışmayı ilmek ilmek işliyor: Üstelik sayıları hiç de az değil!
Bir LGBTİ+ olarak kampüste, derste, yemekhanede, kantinde, tuvaletteki deneyimlerini nasıl değerlendirirsin
Öncelikle üniversitenin içerisinde her yerde olduğu homofobik bir kitle olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden kendimi korumaya alıp sadece güvendiğim kişilerle sınırlandırdım çevremi. Kendime güvenli bir çevre oluşturmak için insanları analiz ettim elimden geldiğince. Bu sayede beni rahatsız eden bir şey yaşamadım. Homofobik konuşanlar tabii ki oldu, denk gelirse de cevabını verdim.
Hocaların LGBTİ+ öğrencilere ve LGBTİ+ gündemlere yaklaşımları hakkında ne söylersin?
Üçüncü yılıma geçiyorum, şu ana kadar psikoloji öğrencilerine ders veren hocalar oldukça farkındalık sahibiydi. Sınıfta homofobik bir cümle kurulmuştu mesela, hocamız düzeltmişti hemen.
Üniversite genelinde hocalar çok değişiklik gösteriyor, destekçi olan da var, fobik olan da. Tamamen size hangisinin denk geleceğine bağlı.
Diğer öğrencilerin tutumları peki?
Bazı öğrencilerin lubunyalık kavramına aşina olmadığı bile bir gerçek. Bunun dışında gerek yurtlarda gerek kampüste ayıplayan, garip bulan kişilerle çok karşılaştım. Fakat bu kişilere rağmen destekleyen bir kısım da var, tüm benlikleriyle kendileri olan lubunyalar da var. İyi ki varlar.
Üniversitenin personelleri?
Personelin kimseyi ayırt etmeden işini yaptığını düşünüyorum.
Üniversite yönetiminin LGBTİ+’lara yönelik tutumları, politikalarına dair ne söylersin?
Üniversite, muhafazakar bir yönetime sahip. Resmi bir LGBTİ+ topluluğunun olmamasının sebebi, hükümete yakın olan okul yönetiminin tıpkı hükümet gibi bu kişileri görmezden geleceği, ayıplayacağı gerçeği. Bir politikaları henüz olmamakla birlikte uzun süre de olmayacak gibi duruyor.
Kuir Uşak’tan bahsetmiştim, oraya geri dönelim mi?
Üniversite tarafından resmi olarak tanınmamış bir LGBTİ+ topluluğu Kuir Uşak. Geçen sene kurulan ve hala gelişmekte olan bir topluluk. 40’ı aşkın üyesi var. Bir yıl içerisinde parti, atölye, piknik ve çay etkinlikleri yapıldı. Genel amaç kuir dayanışmayı sağlamak, aktivizmi ve farkındalığı yaymak.
Üniversitedeki LGBTİ+ öğrenci topluluğu olmayan diğer öğrenci topluluklarını nasıl değerlendirirsin? Bu topluluklar lubunyalar için güvenli mi sence?
Okulda birçok topluluk var. En aktiflerinin isimlerini vermeyeceğim ama içeriklerinden bahsedebilirim. Tiyatro topluluğu, doğa yürüyüşü yapan bir topluluk, sinema topluluğu, müzik ve dans topluluğu, Erasmus topluluğu gibi topluluklar aklıma geliyor. Bunların dışında onlarca topluluk daha var.
Faaliyetlerinde lubunyalar kapsanmıyor, bazılarının lubunya kavramından haberi olmadığını bile düşünüyorum. Sadece sinema topluluğu, içinde eşcinsel ilişkinin geçtiği bir filmi sinema salonunda izletmişti. Gülüşmeyle garipsenerek karşılanmıştı bu da tabii.
Kampüsü uzun uzun konuştuk, peki Uşak’a gelecek öğrenciler için soralım: Nasıl bir Uşak?
Uşak, küçük bir şehir. Büyük şehirlerden gelen kişilerin bir aya sıkılabilmesi mümkün. Küçük olması ulaşımının kolay olması ve ucuz olması anlamına da geliyor tabii. Şehirde sosyalleşme alanları kafeler, üç alışveriş merkezi ve Atapark. Gece kulüpleri de var tabii.
Şehrin kendine ait bir güzelliği yok, şehrin güzel bir alan olması için siz uğraşmalısınız. Arkadaşlıklar katlanabilir yapıyor bu şehri benim için şahsen. Güvende hissettiğim alanlar ise Keyif Sanat Kahvesi isimli vegan kafe ve Coffee P+ isimli küçük bir kafe. Birçok lubunya olarak orada buluştuk, hiçbir sıkıntı olmadı. Hatta Kuir Uşak stickerlarımızı yapıştırmak istediğimizde yardımcı olmuşlardı.
Bir lubunya olarak sana kampüs yaratma imkanı verilse, nasıl bir yer yapardın orayı?
Kesinlikle her türlü fobinin engelleneceği, çeşitliliğin desteklendiği, herkesin kendini güzelce ifade edebileceği, kampüsünde bolca kedi köpeğin dolaşabildiği, bolca etkinlik olan ve her konuda -özellikle toplumsal cinsiyet konusunda- birçok kitabın bulunduğu kütüphanesi olan bir yer kurardım. Yemek zammı yapılmazdı mesela her iki ayda bir. Böyle şeylere erişim kolayolurdu.
Uşak Üniversitesini tercih etmeyi düşünenlere söylemek istediğin bir şey var mı?
Çok beklentiyle gelmeyin, ilk yaşayacağınız hayal kırıklığını biraz azaltacaktır. Benim Uşak’ı sevme sebebim oluşturduğum güvenli çevrem oldu, her çeşit insanın olduğunu ve kendiniz için en güvenli insanları bulabileceğinizi unutmayın. İstediğiniz alanda gelişiminizi üniversite değil sizin kendi çabanız belirleyecek.
LTY 2022 yılı listesi için tıkla
Çerez Politikası
Size en iyi hizmeti sunabilmek ve reklam çalışmalarında kullanmak amacıyla sayfamızda çerezlerden faydalanıyoruz. Sayfamızı kullanmaya devam ederek çerez kullanımına izin vermiş oluyorsunuz. Çerezler hakkında ayrıntılı bilgiye Çerez Politikamız'dan ulaşabilirsiniz.