
Koç Üniversiteli öğrenciler geçen yıl çözüleceği söylenen yurt sorununun giderek derinleşmesine karşı ayakta, adalet ve şeffaflık talep ediliyor.
Koç Üniversitesi geçen sene İstanbul’da ikamet eden pek çok öğrenciye yurt hakkı tanınmamıştı, sorun daha da büyüdü: Bu sene 3. ve 4. sınıf öğrencilere yurt verilmeyeceği açıklandı. Üniversitesi yönetimi tarafından öğrencilere e-posta ile bildirilen karar, öğrencileri fahiş kira ücretleri sebebiyle ayyuka çıkan barınma sorununun orta yerine bırakmış durumda.
Sorun geçen seneden başladı
Pandemi döneminde uzaktan eğitim yapılan Koç Üniversitesi’nde geçen sene kampüse dönme kararı alındığını ileten mailde öğrencilere şu bilgi verilmişti: “İkametleri İstanbul dışında olan tüm öğrencilerimizi ve İstanbul’da ikamet eden öğrencilerimizin de pek çoğunu yurtlarımıza yerleştirebilir durumda olduğumuzu söyleyebiliriz.”
Ancak söylenen olmadı, pek çok yurt başvurusu karşılıksız kaldı. Yüzde 50 yurt bursu kazanan öğrencilere dahi yurt çıkmadığı görüldü. Pandemi ve talep artışını gerekçe göstererek daha az sayıda öğrencinin yurtlara yerleştirildiğini açıklayan üniversite yönetimine karşı o dönem de tepki gösterilmiş, çözüm diye getirilen servislerin ücretli olmasına karşı çıkılmıştı. Yurt sorununun giderilmesi için kampüste eylem başlatılmasına rağmen öğrenciler alandan uzaklaştırılmıştı.
Bu sene yurt başvurusunda öğrencilere otomatik ret
Koç Üniversitesi Tam Burslular Ağı rektörlükten dün gönderilen mailden önce, 16 Ağustos’ta Koç Üniversitesi Destek Bursu Programı’na (KUDEB) başvuru yapan 50’den fazla tam burslu öğrencinin başvurularının tümüne otomatik ret cevabı verildiğini kamuoyuyla paylaşmıştı. Tam Burslular Ağı, öğrencilerin maddi durumlarına dair belgeleri yükledikleri sistemin otomatik ret vermesinin belgelerin titiz şekilde incelenmediğinin kanıtı olduğunu ortaya koymuştu. Paylaşılan bilgide, 1 yıldan fazladır devam eden burs dağıtım sürecinin adaletsizliğine vurgu yapılmıştı.
“Hiçbir öğrenci eğitim dönemine 20 gün kala yurttan atıldığını öğrenmemeli”
Koç Üniversitesi’nde yurt sorunu devam ederken dün, üniversite yönetimi öğrencilere bir e-posta gönderdi. Yine başvuru sayıları ve yatak kapasitesi gerekçe gösterilerek 3. ve 4. sınıfta okuyan öğrencilere yurt verilmeyeceği açıklandı. Yurt dağıtımında önce YKS yerleştirme adresine göre mesafe sonra ise öğrencinin sınıf olmak üzere iki öncelik olduğu söylendi.
Öğrencilere bildirilen kararından ardından, Koç Üniversitesi’ndeki “ekonomik, sosyal ve kültürel yozlaşmadan” rahatsız olan ve bir süredir kampüs aktivizmleriyle dikkat çeken Odeon Hareketi “Yurt bursu olmayanın zaten ev tutacak imkanı vardır” düşüncesinin, Türkiye gerçekliğinde karşılığı olmadığını hatırlattı ve hiçbir öğrencinin eğitim dönemine 20 gün kala yurttan atıldığını öğrenmemesi gerektiğini vurguladı.
Topluluklardan açık mektup
Aralarında Koç Üniversitesi LGBTQIA+ Kuir Kulübü’nün de bulunduğu 32 öğrenci topluluğu bugün, #KoçÜniliYurtsuz diyerek barınma sorununu çözmekle mükellef kurum ve yetkililerini harekete geçmesini talep ettiği bir açık mektup yayınlandı. Mektupta 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin yurtsuz bırakılacağını açıklayan üniversite yönetimine tepki gösterildi. KUDEB’in burs dağıtım sisteminin adaletsiz olduğu ve şeffaf yürütülmediğine ilişkin eleştiriler bir kez daha yinelendi.
Mektupta ayrıca, Koç Üniversitesi’nin öğrencilerini barınma sorunu ile karşı karşıya bırakmasının ilk olmadığı hatırlatıldı ve geçen sene öğrenciler mağdur edildiğinde yapılan uyarıların dikkate alınmadığının altı çizildi.
Öğrenci Konseyi, tam bursluların yurtlara yerleştirileceğini söylüyor
Gelişmelerin üstüne, üniversite yönetimi ile görüşme halinde olduğunu ifade eden Öğrenci Konseyi, tam bursu olup yurt bursu olmayan öğrencilerin yurtlara yerleştirileceğini aktardı. Açıklamada, “kesin olmamakla birlikte” yüzde elli burslulara da yurt hakkı tanınmasının öngörüsü paylaşıldı.
32 öğrenci topluluğunun açık mektubu:
Koç Üniversitesi Yetkililerine ve kamuoyuna, Koç Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri ve Toplulukları olarak açık mektubumuzdur.
Koç Üniversitesi’ndeki öğrenciler Güz 2022 döneminin başlamasına 20 gün kala yurtsuz bırakıldı.
2022 Güz Dönemini’nin başlamasına 20 gün kala Koç Üniversitesi’nin gönderdiği e-postadan öğrendiğimize göre; yurtlardaki kapasite yetersizliğinden dolayı, bu sene yurt bursu olmayan tüm 3. ve 4. sınıf öğrenciler hangi şehirden geldiğine bakılmaksızın yurda yerleştirilmeyecek. Koç Üniversitesi’ni tam burslu kazanan öğrencilerin haklarına erişiminde bir engel olarak duran KUDEB sistemi sebebiyle, yurt bursları da adaletsiz dağıtılmakta ve süreç kesinlikle şeffaf yürütülmemektedir.
İşin daha da korkunç yanı şu ki: Koç Üniversitesi öğrencileri olarak, bu ilk kez karşılaştığımız bir sorun da değil.
Hatırlatalım:
Geçtiğimiz yıl, 2021 Güz Dönemi’nin başlamasına 1 hafta kala, İstanbul’da yaşayan ve yurt bursu olmayan hiçbir öğrenciye yurt sağlanmayacağı söylenmişti. Geçen sene öğrenciler olarak bu durumun önlem alınmazsa daha da büyüyeceğini söylemiştik.
Bugünse o bahsettiğimiz günlerdeyiz.
Bu metnin imzacısı kulüp ve topluluklar olarak, üniversitemizin ilgili kurum ve yetkililerini daha da geçe kalmadan gelecek için hareket etmeye ve bugün mağdur olan tüm öğrenci arkadaşlarımıza konaklama konusunda destek sağlamaya çağırıyoruz.